Pràctiques de protecció contra programari maliciós

De wikiserver
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Antivirus

Trobem versions de tota mena: de pagament, gratuïtes, versions de prova. Algunes variants actuals són:

 - Antivirus d'escriptori: instal·lats com una aplicació permeten el control antivirus en temps real o del sistema d'arxius.
 - Antivirus en línia : aplicacions web que permeten, mitjançant la instal·lació de plugins en el navegador, analitzar el nostre sistema d'arxius.
 - Anàlisi de fitxers en línia: anàlisi online de fitxers sospitosos.
 - Antivirus portable: no requereixen instalació en el SO y consumeixen una petita quantitat de recursos.
 - Antivirus live: es pot arrancar i executar des d'una unitat USB, CD o DVD.
 - Antispyware: els programes espia són aplicacions que es dediquen a recopilar informació del sistema i enviar-la a  través d'Internet (normalment a empreses de publicitat)
 - Eines de bloqueig WEB: ens informen de la possible perillositat dels llocs web que visitem.

Estudi d'eines antivirus i malware

  • Antivirus On-line:

https://www.virustotal.com/

http://virusscan.jotti.org/es

http://www.virscan.org/

https://www.metadefender.com/

https://nodistribute.com/ (diuen que no comparteixen les mostres)

https://www.pandasecurity.com/es/homeusers/solutions/cloud-cleaner/?ref=activescan

  • Antivirus i Malware off-line:

Avast, Bitdefender, ClamAv, eScan, Kaspersky, Malwarebyte’s, Avira, eScan, Kingsoft, McAfee, Panda, Sophos, Symantec Norton, TrendMicro, TrustPort.


Exercici Infecció

1) Una de les formes d'infectar els ordinadors dels usuaris sol ser aprofitar-se de les seves ganes d'aconseguir tenir programes de pagament de forma gratuïta: Els cracks són una d’aquestes fonts d’infecció.

Connecteu-vos a una pàgina on s'ofereixin cracks de jocs d'ordinador i descarregueu-ne dos o tres.

També podem baixar-nos aquest fitxer Bomba Lògica o un arxiu infectat

https://protegermipc.net/2017/06/22/donde-descargar-virus-malware/

Pujeu els fixers executables que trobeu en el zip a els antivirus online perquè l'escanegin.

2) crea un fitxer i dins fica el següent codi, ja que es considerat un virus i és ideal per a provar els diferents antivirus:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Malware: detecció i definfecció

Convé destacar que les eines disponibles per a la prevenció i correcció dels codis maliciosos són molt diverses. Aquestes es troben més desenvolupades pels entorns més utilitzats per usuaris no experimentats i per tant més vulnerables (Windows). De tota manera cada vegada són més el nombre d'infeccions en GNU/Linux.

Malware: https://computerhoy.com/reportajes/tecnologia/malware-que-es-tipos-840271 https://www.youtube.com/watch?v=uvXkgKfb_6g&feature=youtu.be


Exercici Antivirus Linux ClamAV

1.1. Cerca algunes webs on podem trobar informació sobre vulnerabilitats en aplicacions i alertes de tota mena de malware.

1.2. Cerca alguna web on es mostri una comparativa entre els diferents antivirus o antimalware que podem trobar actualment en el mercat (tant gratuïts com de pagament), la seva eficàcia i si consumeixen molts recursos o no. Per un pc particular quin recomanaries i perquè? I per una empresa?

1.3. Instal·la i actualitza en Ubuntu l'Antivirus el ClamAV en mode comandes. Escanejeu en mode comandes el directori /home per a què només ens mostri els arxius infectats. A continuació crea un fitxer infectat al directori que vulguis escanejar.

Ajuda: https://computernewage.com/2014/10/07/como-detectar-virus-en-linux-con-clamav/ Si a l'actualitzar l'antivirus et dona l'error "freshclam is locked by another process", vol dir que s'està executant en segon pla i s'haurà d'aturar el procès "systemctl stop clamav-freshclam.service"

1.4 Insereix al fitxer el codi de l'exercici d'infecció que has fet més amunt i l'antivirus l'haurà de detectar. Busca en el manual la comanda per tal que guardi el resultat de l'escaneig en un fitxer. Guarda el fitxer amb aquest format: escaneig-03-02-2022.txt Com formatar una data en la shell

1.5 Busca i escriu la comanda que ens serveix per escanejar i esborrar els arxius infectats. Escriu les comandes necessàries per què ClamAV funcioni de manera continuada fent servir el dimoni clamav-daemon. Pots buscar ajut al terminal amb clamscan --help o en aquesta pàgina Eliminar virus con ClamAV

1.6. Instal·la la versió gràfica de clamav: ClamTK

1.7. Aquí escanejarem amb ClamAV un sistema d'arxius windows sense arrancar el sistema operatiu. Arranqueu des d'un CD d'ubuntu en mode de prova, configureu els paràmetres de xarxa per tal de tenir connexió amb el repositori d'aplicacions, munteu la partició on es troba el Windows on voleu detectar-hi virus i escanejeu-lo. Si teniu problemes a executar clamAV, mireu...

Ajuda: https://www.youtube.com/watch?v=NRlHiMR4Rfk

Més links:

https://geekytheory.com/instalacion-y-uso-de-clamav-el-antivirus-de-linux/

https://www.adslzone.net/reportajes/antivirus/antivirus-linux/

https://es.safetydetectives.com/blog/mejores-antivirus-realmente-gratis-para-linux/


Exercici Antimalware a Windows

Treballa amb una màquina virtual amb SO Windows. En aquest exercici veurem altres eines per a realitzar un anàlisi a fons de tota mena de malware.

2.1. Al teu ordinador realitza un anàlisis antimalware a fons (msconfig, processos dubtosos executant-se, etc) mitjançant el software de Microsoft : suite Sysinternals. Explica a la plantilla de pràctiques totes les accions que has realitzat. Utilitza entre d'altres: Autoruns i Process Explorer

2.2. Ara fes un anàlisis antimalware d'algunes de les eines gratuites de Trend Micro USA. Fes servir: HouseCall i busca a la web Fraud Buster i l'eina de protecció contra Ransomware. Documenta tot el que has fet a la plantilla de pràctiques i posa per què serveix cada programa. https://www.trendmicro.com/en_us/forHome/products/free-tools.html

2.3 Fes el mateix amb l'antimalware HijackThis

2.4 Cerca al buscador de soluciones de Incibe solucions antifrau, antimalware i de seguretat en dispositius mòbils. Fes una taula i posa dos productes de cada tipus i la següent informació: descripció del producte, si es gratis o de pagament, i a quin tipus d'empresa està dirigit.

2.5. Instal·la i fes servir el software de recuperació de pulsacions de teclat anomenat Revealer Keylogger. Com podem evitar o prevenir atacs de software com aquest? Busca algun programa anti-keylogger. Instal·la i detecta el keylogger. Posa quin programa has fet servir. Ajut

Més Links: http://www.elladodelmal.com/2014/03/emular-una-maquina-virtual-y-evitar.html http://www.wicar.org/test-malware.html https://www.azulweb.net/crowdinspect-super-administrador-tareas-te-permite-encontrar-malware-los-procesos-sistema-ejecuta/?utm_campaign=culturainformatica&utm_medium=facebook&utm_source=250217