M8 - Aplicacions web / Activitats UF3: Gestors de continguts

De wikiserver
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Instal·lació Joomla! (20 %)

Ubuntu Server

  • Instal·la Joomla! sobre un Ubuntu Server. Cerca documentació.

Windows Server

  • Instal·la Joomla! sobre un Windows Server. Cerca documentació.

Hosting

  • Instal·la Joomla en un hosting d'Internet gratuït que tingui suport per a Joomla.
Per a aquesta activitat cal elaborar un document amb tots els passos de les instal·lacions i les decisions preses, i penjar-lo al moodle, en format pdf, en l'apartat corresponent.

Portal temàtic amb Wordpress (80 %)

  • Començarem instal·lant el Wordpress seguint les indicacions del fitxer que hi ha al Moodle "Instal·lació Wordpress Honting-ng.pdf".
  • Continuarem la pràctica amb la familiarització i l'ús dels components de Wordpress. Podem fer-ho mitjançant aquesta pàgina:

Apunts i exercicis d'aplicacions Web ASIR IES Abastos-Wordpress (Valencia)

  • Crear un portal temàtic amb Wordpress:
· Pensar un projecte a desenvolupar sigui personal o aliè.
· Utilitzar una plantilla gratuïta a poder ser Responsive (no és obligatori però sí que comptarà bastant per nota).
· El portal ha de tenir els següents apartats (mínim): Inici - Qui sóc/Sobre mi/Qui som/Sobre nosaltres - Galeria/Portfoli  - Blog - Contacta
  En Inici hi haurà una descripció general de la pàgina. Es podrà obrir amb un Slider a la capçalera. El segon apartat contindrà informació més acurada de l'empresa, persona, etc... En el tercer hi haurà una galeria d'imatges-vídeos en format portfoli a poder ser. En el quart hi haurà un blog amb post que s'aniran publicant per data i amb capacitat d'acceptar comentaris. Finalment l'apartat de Contacta contindrà les dades bàsiques de contacte. Per nota podrem incloure un formulari bàsic que enviarà les dades a un correu i també un mapa amb un widget de Google Maps.
  • Documentar els passos a seguir en la construcció del portal. La documentació ha de constar d'un índex i dels diferents apartats que creieu convenients on es vegi reflectit tot el procés des de la instal·lació del Wordpress, plantilles, plug-ins, menús, galeries, etc... La documentació ha d'estar ben presentada i sense faltes d'ortografia. L'idioma pot ser indistintament en català o castellà.

Entregues

És molt important que respecteu les dates d'entrega.
Activitat Codi Data Entrega
Instal·lació Joomla! sistema lliure UF3A1
Instal·lació Joomla! sistema propietari UF3A2
Creació d'un portal temàtica en Wordpress UF3A3

REVISAR Joomla! ( %)

https://manualesjoomla.es/blog/45-5-ajustes-basicos-que-debes-hacer-tras-instalar-joomla

Acabada la instal·lació de Joomla! en espanyol mitjançant l'instal·lador multiidioma i abans de començar el projecte web es important seguir els següents 7 passos que faran que el teu projecte sigui més fàcil:

Joomla! viene con una configuración optimizada para funcionar en la mayoría de los servidores, pero posiblemente puedas sacar más de tu servidor y evitar problemas en el futuro si sigues estos sencillos pasos nada más empezar tu proyecto.

1. Renombrar htaccess.txt

Si estás en un servidor Apache cambia el nombre del fichero htaccess.txt de la carpeta donde se encuentra tu Joomla! por .htaccess Esto activará una serie de configuraciones de tu servidor que entre otras cosas protegerán a tu sitio de ataques comunes y lo harán un poco más seguro.

2. Eliminar ficheros distribución

Joomla! viene con una serie de ficheros donde indican las licencias de uso o ejemplos para otros ficheros de configuración del servidor. Si bien es preciso revisar las licencias del software y estar de acuerdo con ellas, no es necesario mantenerlas en el sitio web ocupando espacio innecesario y simplemente rellenando el directorio principal. Estos son los ficheros que puedes borrar tranquilamente:

/robots.txt.dist /web.config.txt /joomla.xml /LICENSE.txt /README.txt /htaccess.txt (Sólo si no lo vas a renombar como explicamos en el punto anterior) /LICENSES.php /configuration.php-dist /CHANGELOG.php /COPYRIGHT.php /CREDITS.php 3. Cambiar zona horaria

En la Configuración Global de Joomla, en la pestaña Servidor puedes elegir la zona horaria por la que quieres que se rija tu sitio. Esto es necesario para por ejemplo usar la autopublicacion de módulos por fecha.

4. Activar la reescritura de URL

Si pudiste renombrar el fichero htaccess y tu sitio funciona perfectamente, entonces activa la reescritura de URLs en la Configuración Global de Joomla. Esto eliminará el "index.php" de tus URLs.

5. Ver los mensajes post instalación

El proyecto Joomla! se comunica contigo a través de estos mensajes con información relevante sobre la instalación de Joomla! que acabas de hacer así que revisa esos mensajes y sigue sus consejos porque suelen ser buenas ideas para tu sitio. Además hasta que no veas los mensajes y los marques como ocultos, te aparecerá ese molesto mensaje en el panel de control de tu Joomla!.

6. Instalar tu editor de texto favorito

El editor de texto que trae Joomla! (TinyMCE) está bastante bien, pero posiblemente se te quede corto. Sea cual sea el editor de texto que más te guste instálalo y configura Joomla! para que lo utilice de forma predeterminada. Esto te ahorrará tener que trabajar con un editor de texto con el que no estás acostumbrado.

7. Configura las copias de seguridad de tu sitio

Quizá te pueda parecer un poco tonto configurar una copia de seguridad en un sitio recién instalado, pero si configuras ahora tu estrategia de copias de seguridad, evitarás sorpresas desagradables en caso de problemas mientras desarrollas el sitio. Yo soy un fan incondicional de Akeeba Backup y es la herramienta que te recomiendo ;).