M2 - Bases de dades / Continguts UF3: Components de les BD

De wikiserver
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una base de dades consta de diversos components:

a) Motor: el programa executable que ha d'estar en memòria per manejar la base de dades. Quan aquest programa està executant-se es diu que la base de dades està aixecada (//startup//), en cas contrari es diu que la base de dades està baixada (//shutdown//).

b) Servei de xarxa: És un programa que s'encarrega d'establir les connexions i transmetre dades entre client i servidor o entre servidors.

c) //Listener// (escuchador): És un programa resident en memòria que s'encarrega de rebre les trucades que arriben a la base de dades des de la xarxa, i de passar-les-hi a aquesta. Una base de dades que no tingui un //listener// carregat, no podrà rebre trucades remotes. El //listener// es comunica amb el servei de xarxa.

d) Utilitats: Programes d'utilitat com poden ser:

  • Intèrprets de consultes.
  • Programes d'administració de base de dades.
  • Programes de còpia de seguretat.
  • Monitors de rendiment.

A tot el conjunt de la base de dades se li denomina RDBMS: Relational DataBase Manager System, dir: Sistema de gestió de bases de dades relacionals.

El primer fabricador a dissenyar un RDBMS va ser IBM, encara que va ser Oracle, en 1979, la primera empresa fer una implementació comercial d'un sistema de bases de dades relacionals.