NF1 - Arquitectures i tecnologies de la programació Web en entorn client

De wikiserver
La revisió el 13:51, 18 set 2013 per Asalinas (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «==Introducció Javascript== Abans de començar: Gens d'espantar-se per l'argot tècnic. Per a qui comença des de zero, aquestes coses són el primer que hagués de con…».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Introducció Javascript

Abans de començar: Gens d'espantar-se per l'argot tècnic. Per a qui comença des de zero, aquestes coses són el primer que hagués de conèixer: Què és això de programa, llenguatge, scripts o guions....

El primer a aclarir què és el del programa, alguna cosa que realment no és exclusiu de la informàtica, tots hem programat alguna vegada: en posar el vídeo perquè gravi quan no estem a casa, quan posem el despertador,... En el cas d'un programa informàtic el que programem és un ordinador i els programes habitualment es fan escrivint-los en un cert llenguatge. Concretant, un programa no és mes que una sèrie d'instruccions que li donem a un sistema perquè faci coses. En altres paraules, i en el cas que ens concerneix, és dir-li a l'ordinador com fer una determinada tasca. Pot per tant ser alguna cosa tan simple com dir-li que sumeix dos nombres i ens digui el resultat fins a alguna cosa tan complex com dir-li que controli tot un edifici: temperatura, portes, il·luminació... En el nostre cas és alguna cosa bastant senzill, anem a dir-li a l'ordinador que quan presenti nostra pàgina web al visitant faci coses com posar a la pàgina la data del dia, fer que una imatge es mogui d'un costat a un altre, respondre d'una determinada forma a la pulsació del ratolí, etc.

Per escriure un programa no ens val ni el català, ni el castellà, ni l'anglès, ni cap dels llenguatges que habitualment usa l'home per comunicar-se. Per entendre'ns amb un ordinador s'utilitzen els llenguatges informàtics. Existeixen dos grans grups de llenguatges a l'hora d'escriure un programa: Els compilats i els interpretats.

Quan usem llenguatges compilats seguim els següents passos:

  1. Nosaltres escrivim el programa (codi font),
  2. Un programa ho tradueix al llenguatge intern de l'ordinador (es compilen)
  3. S'obté així un nou fitxer que és el que s'executa tantes vegades com es desitgi.

Els programes així obtinguts són els que s'emmagatzemen en fitxers amb un nom acabat en .exe o en .com, si treballem en els sistemes operatius DOS o Windows. Podríem resumir: Un programa compilat es tradueix una vegada i s'executa quantes vegades es desitgi. A aquest grup pertanyen els llenguatges tradicionals com a C, Pascal, Ada i uns altres.

L'altre grup és el dels llenguatges interpretats. En aquests el programa s'escriu (codi font), i l'ordinador va llegint cada instrucció, la tradueix i l'executa. O sigui, és necessari traduir el programa cada vegada que s'executa. Qui tradueix les instruccions del programa? Doncs molt senzill, un altre programa: el traductor o intèrpret. A aquest grup pertany el llegendari Basic, el Perl i els anomenats llenguatges de script com són Bash, Python, Javascript, Vbscript. Els programes escrits en aquests dos últims llenguatges són interpretats pels navegadors d'Internet com Mozilla Firefox, Chrome, IE.

Javascript

Escriure un programa per tant és simplement escriure instruccions perquè les executi l'ordinador, utilitzant per a això un cert llenguatge. És com escriure en anglès: necessites conèixer el vocabulari i la gramàtica de l'idioma de Shakespeare. En el nostre cas usem com a llenguatge el Javascript i necessites conèixer les seves regles i el seu vocabulari. Com ja saps es tracta d'un llenguatge interpretat i els programes escrits amb aquests llenguatges són coneguts com scripts o guions. Malgrat el seu nom no té res a veure amb Java, aquest últim és un llenguatge una mica més complex amb el qual es poden construir programes de propòsit general com podria fer-se amb C++ o Visual Basic (la particularitat que tenen els programes Java és que poden funcionar en qualsevol ordinador i amb qualsevol sistema operatiu). Les aplicacions escrites per a Internet en Java són conegudes com applets.

L'única raó de ser de Javascript són les pàgines web. Amb Javascript no poden construir-se programes independents, només poden escriure's scripts que funcionaran a l'entorn d'una pàgina Web, interpretat per un explorador, d'aquí la importància de conèixer para quin explorador escrivim els guions. I aquí ve el primer obstacle: no tots els exploradors integren en la mateixa forma els guions Javascript.

La primera versió de Javascript es deu a Netscape, que ho va introduir amb la versió 2.0 del seu explorador, posteriorment han anat sorgint noves versions havent estat estandarditzat per la European Computer Manufacturers Asociation (ECMA).

Posaríem preguntar-nos per què l'esforç d'aprendre Javascript, ja és bastant amb l'HTML per construir pàgines Web. En part això és cert, amb un bon programa editor podem obtenir una pàgina per publicar a la xarxa, però aquesta pàgina Web consistiria en: text, imatges i hipervíncles, amb els atributs com a colors, tipus de lletra i poc més sobre els quals l'autor pot actuar. Però i si volguéssim posar un menú desplegable?, i si volem que el visitant pugui moure una imatge per la pantalla? I si necessitem validar el text entrat per l'usuari en un formulari?... En resum, si volem anar més enllà de la simple presentació d'un document en pantalla, i volem controlar a l'explorador no hi ha mes remei que utilitzar un programa. Per què en Javascript? molt simple: és suportat per tots els exploradors, és senzill i és el que està sent contemplat pels organismes de normalització.