M8 - Aplicacions web / Aplicacions web UF1: Ofimàtica i eines web

De wikiserver
La revisió el 19:05, 6 oct 2015 per Rsort (Discussió | contribucions) (Aplicacions web)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aplicacions web

Un estudi publicat a finals de l’any 2014 per l’empresa tecnològica Ericsson preveu que, a l’any 2020, el 90% dels majors de 6 anys tindran un telèfon intel·ligent (smartphone) estimant, a més, que hi haurà un mínim de 6.100 milions de connexions a Internet a través d’aquestes dispositius.

Entenem per aplicacions web aquelles eines que els usuaris poden fer servir mitjançant un navegador web.

l'ús dispositius informàtics intel·ligents ens permet:

connectar-nos a Internet en qualsevol moment i lloc
accedir a aplicacions web que ens millorin la nostra vida diària:
  • consultar el trànsit en directe.
  • reservar taula en un restaurant.
  • buscar un pis turístic on passar-hi un cap de setmana de vacances.
  • accedir a la informació gaire bé en temps reals (portals de notícies).
  • interactuar, ja sigui valorant positivament o negativament una noticia o plasmant un comentari.

l’eclosió dels smartphones i tablets ha comportat un gran augment de les connexions a Internet. Aquest dispositius es caracteritzen perquè l’accés a pàgines i aplicacions web no es realitza tant mitjançant el navegador sinó mitjançant aplicacions natives en els sistemes operatius mòbils (popularment conegudes com a apps).

Les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània i de correu electrònic s’han consolidat com les aplicacions web més sol·licitades pels usuaris d’smartphones i tablets. A tot això, les aplicacions dedicades a la salut, així com aquelles de temàtica esportiva o les educatives, presenten una gran penetració en determinats col·lectius.

Els principals avantatges de les aplicacions web són els següents:

  • Presenten un estalvi en les despeses de maquinari i programari, ja que per accedir-hi únicament necessitem un ordinador, un smartphone o una tauleta amb accés a Internet.
  • Són fàcils d’utilitzar, ja que solament es necessita saber navegar per Internet i disposar d’un correu electrònic per utilitzar-lo com a usuari i rebre les notificacions.
  • Faciliten el treball col·laboratiu, a distància i asíncron entre diversos usuaris.
  • Són escalables i de ràpida actualització ja que el procés d’actualització és molt ràpid i net en existir únicament una versió de l’aplicació en el servidor; aquest no afecta en res, per tant, ni a l’usuari ni al seu ordinador.
  • Es produeixen menys errors ja que les aplicacions web tenen menys possibilitats de penjar-se i crear problemes tècnics en no haver-hi cap mena d’implicació en relació amb el maquinari o al sistema operatiu que utilitzi el client.
  • La informació està disponible des de qualsevol dispositiu i lloc que es pugui connectar a Internet.

Les aplicacions web són, en definitiva, un dels pilars del que s’anomena web 2.0, això és, aquells llocs web que faciliten la compartició d’informació, la interoperabilitat, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració. En resum, l’evolució de les aplicacions estàtiques a dinàmiques on la col·laboració de l’usuari és essencial.