M2 - Bases de dades / UF1NF2: Diagrames entitat-relació

De wikiserver
La revisió el 11:17, 7 oct 2014 per Rsort (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «Els diagrames Entitat-Relació són un estàndard actual en el disseny de bases de dades. De fet, es tracta d’una eina sense la qual, possiblement, les bases de dades t…».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els diagrames Entitat-Relació són un estàndard actual en el disseny de bases de dades. De fet, es tracta d’una eina sense la qual, possiblement, les bases de dades tal com les entenem actualment no existirien.

Els diagrames Entitat-Relació són eines gràfiques clau en el disseny de bases de dades. La seva confecció ha de ser sistemàtica i rigorosa si es vol obtenir un sistema vàlid i eficient, ja que serà a partir d’aquests diagrames que es desenvoluparà tota la implementació de bases de dades en els sistemes gestors de bases de dades concrets que correspongui a cada empresa o organisme.

Disseny de bases de dades

El disseny de BD s’estructura, fonamentalment, en tres grans etapes:

  • Disseny conceptual
  • Disseny lògic
  • Disseny físic

Encara que ens centrem en l’estudi i en la pràctica del disseny conceptual, no s’han de perdre de vista les altres fases del disseny, que també són importants, per tal d’obtenir una visió de conjunt de tots aquests processos.

Conèixer com s’estructura el model Entitat-Relació és important. I també ho són qüestions que ens han de permetre aprofitar la tecnologia proporcionada per les BD i els corresponents sistemes gestors, com ara els següents:

  • Quines entitats ha d’incloure una BD determinada.
  • Quines interrelacions s’han de considerar.
  • Quins atributs han d’existir i en quines entitats o interrelacions s’han d’incorporar.
  • Quines claus primàries ja es poden establir en la fase de disseny conceptual.

Fases del disseny de BD

Dissenyar BD no és una tasca senzilla. Encara que la porció del món real que es vulgui modelitzar en un cas concret sigui relativament petita, les estructures de dades resultants poden arribar a tenir un cert grau de complexitat. Tanmateix, a mesura que augmenta la informació a considerar, i la seva complexitat, el model de dades necessari per representar-la es pot convertir, certament, en una construcció complicada.

Món real
Quan parlem de món real, ens referim a l’escenari o situació concreta que es vol modelitzar per tal de ser explotada mitjançant una BD.

Voler resoldre de cop tota la problemàtica que pot comportar la modelització d’una BD no és, doncs, una opció gaire realista. En afrontar una tasca d’aquesta envergadura, és preferible dividir-la en subtasques per tal de simplificar-la.

Així, doncs, resulta convenient descompondre el disseny de BD en diferents etapes, de manera que en cadascuna només s’examinin certs aspectes, o tipus de problemes, per tal de minimitzar la possibilitat d’error. Aleshores, a partir del resultat obtingut en cada fase, es pot continuar treballant en la fase següent, fins a arribar al resultat esperat, al final de l’última fase.

És habitual estructurar el disseny de BD en les tres etapes o fases següents:

1. Disseny conceptual.
2. Disseny lògic.
3. Disseny físic.

Fase de disseny conceptual

El primer que cal fer, durant la fase de disseny conceptual, és recopilar tota la informació necessària de la part del món real que ens proposem modelitzar amb una BD.

Aquesta recopilació d’informació es realitzarà per diferents vies, com ara aquestes:

  • Entrevistes amb els futurs usuaris de la BD que s’està dissenyant.
  • Examen de la documentació proporcionada per aquests mateixos usuaris.
  • Observació directa dels processos a informatitzar.

A continuació, s’han d’estructurar convenientment les dades necessàries per tal de donar resposta a totes les necessitats derivades del conjunt d’informacions compendiades.

L’objectiu del disseny conceptual consisteix en l’obtenció d’una especificació sistemàtica.