NF1 - Estructures definides pel Programador - Funcions
Contingut
Funcions
Comprovació i Depuració
Crear conjunts de proves efectius per al codi sempre és important, per això ho tractem ara, abans de continuar amb les funcions. En Javascript no solament ens trobem amb els típics problemes per garantir la qualitat sinó que també ens trobem amb obstacles a l'hora de determinar si el nostre codi funciona en tots els navegadors amb els quals hem decidit ser compatibles.
Hi ha dos importants enfocaments per depurar Javascript: el registre i els punts de parada. Tots dos són útils per respondre a la pregunta crucial, "Què està passant amb el meu codi?".
Registre
Les declaracions de registre, com les quals fem en executar console.log(), són part del codi (encara que sigui de forma temporal) i resulten pràctiques en un entorn multinavegador. Les consoles del navegador han millorat molt el procés de registre mes allà de la tècnica d'afegir una alerta. Podem escriure totes les nostres declaracions de registre en la consola i accedir a elles de forma immediata o amb posterioritat sense afectar al flux normal del programa, alguna cosa que no és possible amb alert().
El registre és perfecte per buscar quin pot ser l'estat de les coses mentre s'està executant el codi però, en algunes ocasions, volem detenir l'acció i fer un cop d'ull. Aquí és on apareixen els punts de parada.
Punts de parada
Detenen l'execució d'un comando en una línia de codi concreta, detenint el navegador. Això ens permet investigar sense presses l'estat de tot tipus de coses en el punt de parada, incloent totes les variables accessibles, el context i la cadena d'abast.
Generació de proves
Les bones proves exhibeixen tres importants característiques:
- Repetibilitat: Els resultats han de ser molt fàcils de reproduir. Les proves que s'executen en repetides ocasions sempre haurien de produir exactament els mateixos resultats. Les proves no depenen de factors externs com la xarxa o la CPU.
- Simplicitat: Les proves han de centrar-se a comprovar un únic element. Hem de llevar el CSS i l'HTML com sigui possible sense afectar la intenció del cas de prova.
- Independència: Les proves han d'executar-se en solitari. Cal evitar que els resultats d'una prova depenguin d'una altra.
Enfocaments per crear proves:
- Deconstructius: El codi existent es descompon per aïllar un problema, eliminant alguna cosa que no està relacionat amb la qüestió.
- Constructius: Comencem a partir d'un cas reduït ben conegut i creguem fins que som capaços de reproduir l'error en qüestió.
Exemple de cas de prova DOM empleat per comprovar JQuery:
<script src="dist/jquery.js"></script> <script> $(document).ready(function() { $("#test").append("test"); }); </script> <style> #test { width: 100px; height: 100px; background: red; } </style> <div id="test"></div>
Entorns de comprovació
Aquesta eina serveix a una necessitat única: mostrar els resultats de les proves, fent que sigui més fàcil determinar quins han sortit bé i quins han fallat. Els entorns de comprovació ens ajuden a aconseguir aquest objectiu sense haver de preocupar-nos per una altra cosa que no sigui crear les proves i organitzar-les en conjunts. Els entorns de comprovació única de Javascript solen proporcionar alguns components clau:
- un executor de proves,
- agrupacions de proves i
- aserveracions.
Alguns ofereixen a més l'habilitat d'execució asincrónica.
QUnit
És l'entorn que va ser creat per provar jQuery. Ha sobrepassat les seves metes inicials i ara s'ha convertit en una utilitat independent. QUnit es va dissenyar bàsicament per ser una solució senzilla, proporcionant una API mínima però fàcil d'utilitzar. Característiques:
- API senzilla
- compatible amb la comprovació asincrónica.
- No es limita a jQuery
web: http://qunitjs.com/
Exemple d'ús:
Primer creem un còpia del codi a testar. Per exemple creem el fitxer exercici5.js on tenim la solució del exercici 5 de la unitat anterior. L'exercici consisteix a posar al revés un text donat.
--- Contingut del fitxer exercici5.js --- function posarReves(opcio, text) { var separador = " "; if(opcio == 0){ separator = ""; } return text.split(separator).reverse().join(separator); }
Segon creem un joc de proves per aquest exercici. Per exemple podem crear un fitxer anomenat jocProvesEx5.js El contingut del fitxer pot ser el següent:
test("Conjunt de Tests", function() { equal(posarReves("333", "hola a tots"), false); equal(posarReves("huksi", "hola a tots"), false); equal(posarReves(-2, "hola a tots"), false); equal(posarReves(0, "hola, a tots"), "stot a ,aloh"); equal(posarReves(0, "hola a tots"), "stot a aloh"); equal(posarReves("dead", "hola a tots"), false); equal(posarReves(1, "hola, a tots"), "tots a hola,"); equal(posarReves(1, "hola a tots"), "tots a hola"); });
Tercer creem el HTML on combinem el codi a provar, els tests i les llibreries de QUnit.
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html" charset=utf-8" /> <title>Tests per al exercici 5</title> <link href="qunit-1.12.0.css" type="text/css" rel="stylesheet" /> <script src="qunit-1.12.0.js"></script> <script src="jocProvesEx5.js"></script> <script src="exercici5.js"></script> </head> <body> <div id="qunit"></div> </body> </html>
Gràcies a aquest conjunt de proves podem veure que ens fa falta una funció de detecció d'errors més acurada sobre la variable opcio.
YUI Test
És un entorn de comprovació creat per Yahoo! Proporciona un nombre impressionant de característiques i funcionalitats que garanteixen la cobertura de qualsevol cas de comprovació única. Es distingeix per:
- Àmplia i exhaustiva funcionalitat
- És compatible amb la comprovació asincrónica
- Bona simulació d'esdeveniments.
web : http://yuilibrary.com/projects/yuitest/
JsUnit
És el més antic en termes d'edat de la base de codi i qualitat. Ve del popular entorn de comprovació Java JUnit per Javascript. L'entorn no s'ha actualitzat molt recentment i per això pot ser que no sigui la millor opció per treballar amb els navegadors moderns. web: https://github.com/pivotal/jsunit Existeix una versió que s'està implementant per donar suport als nous navegadors que es diu Jasmine: web: https://github.com/pivotal/jasmine
Exercicis
Exercici 1
Crea un joc de proves per al Exercici 3 DNI. Canvia els alerts de comprovació, si tens, per console.log(). Utilitza el framework QUnit.
Exercici 2
Crea un joc de proves per al Exercici 7 Nombres Romans.Canvia els alerts de comprovació, si tens, per console.log(). Utilitza el framework QUnit.
Exercici 3
Unifica els dos jocs de proves anteriors en un mateix fitxer. Es a dir, només has de tindre els següents fitxers: Fitxer HTML, Fitxer qunit-1.12.0.css, Fitxer qunit-1.12.0.js, Fitxer JocProvesUnificat.js, Fitxer Exercicis.js
Les Funcions son fonamentals
Les funcions, en Javascript, són objectes de primera classe, és a dir, coexisteixen amb qualsevol altre objecte i poden tractar-se com un d'ells. Igual que els tipus més mundans de Javascript, les variables poden fer referència a elles, es poden declarar amb literals i fins i tot passar-se com a paràmetres d'altres funcions.
La funció és la principal unitat modular d'execució. Vol dir que excepte els comandos incrustats en el codi que s'executen mentre es avalua les etiquetes, tot la resta de les nostres pàgines està dins d'una funció.
Les funcions com a objectes de primera classe
Els objectes tenen les següents capacitats:
- Es creen a través de literals.
- S'assignen a variables, entrades de matriu i propietats d'altres objectes.
- Es poden passar com a arguments per a funcions.
- Es retornen com a valors a partir de funcions.
- Tenen propietats que poden creés i assignar-se de forma dinàmica.
Les funcions tenen totes aquestes capacitats, a més tenen la capacitat que poden invocar-se.
Declaracions
Les funcions es declaren usant una funció literal que crea un valor de la mateixa manera que un literal numèric. Les funcions són valors que poden emprar-se en el llenguatge igual que altres valors, com les cadenes o els nombres. Les funcions literals es componen de quatre parts:
- 1. La paraula clau function
- 2. Un nom opcional que, si s'especifica, ha de ser un identificador vàlid.
- 3. Una llista separada per comes de noms de paràmetres entre parèntesis. La llista pot estar buida, però els parèntesis han d'estar presents.
- 4. El cos de la funció. Una sèrie d'instruccions entre claus.
El fet que el nom de la funció sigui opcional pot ser una sorpresa. Si no tenim necessitat de fer referència a elles pel seu nom, no hem de donar-li-ho. Quan se li posa un nom a una funció, és vàlid en tot l'àmbit en el qual aquesta es declara. Si una funció es declara amb nom el nivell superior, es crea una propietat usant el nom de la funció en l'objecte window. Finalment, totes les funcions tenen una propietat anomenada name que emmagatzema el nom de la funció com una cadena. Estarà buida en el cas que no li posem nom. Sintaxi d'una funció Javascript:
function nomFuncio() { var x=5; return x; }
Anem a provar tot el que hem dit anteriorment amb un exemple. Utilitzarem un joc de proves per veure si realment les funcions són objectes de primera clase:
// --- fitxer on posem les declaracions de funcions --- function lleugera() { return true; } var sensenom = function(){return true;}; window.esVeritat = function(){return true;}; function externa(){ function interna(){} } var una_funcio = function una_altre_funcio(){return true;};
Joc de proves:
test("Conjunt de Tests per a funcions", function() { equal(typeof window.lleugera === "function", true); equal(lleugera.name === "lleugera", true); equal(lleugera.name === "lleugera", true); equal(typeof window.sensenom === "function", true); equal(sensenom.name === "", true); equal(typeof window.esVeritat === "function", true); equal(typeof window.externa === "function", true); equal(typeof window.interna === "function", false); equal(window.una_funcio.name === "una_altre_funcio", true); });
Que demostra el joc de proves?
- Les funcions s'afegeixen com a propietats del objecte window.
- Les funcions tenen una propietat anomenada name
- Que window.sensenom es defineix com una funció demostrant que les variables globals, fins i tot les que contenen funcions, terminen en window.
- Que window.esVeritat es defineix com una funció.
Exercici 5
Crea el teu propi framework tests unitaris. Ara que ja sabem definir funcions crea el teu propi framework. El nucli d'un entorn de comprovació única es el seu mètode conegut com a assert(). Aquest rep dos paràmetres, un valor i una descripció. Si el valor s'avalua com a cert, la assert s'avalua com a correcte. Si es fals, llavors l'assert s'avalua com a fallada.
Àmbit de les funcions
En Javascript els àmbits actuen de forma una mica diferent que en la majoria de llenguatges, la sintaxi dels quals està influenciada per C. En concret, els que utilitzen { i } com a delimitadors de bloc. En la majoria d'aquests llenguatges, cada bloc crea el seu propi àmbit. Això no ocorre amb Javascript.
En javascript, les funcions són les que declaren els àmbits i no els blocs. L'àmbit d'una declaració creada dins d'un bloc no acaba (com ocorre en altres llenguatges) al final del bloc.
Exemple:
if(window){ var x = 213; } alert(x);
En la majoria de llenguatges esperem que l'àmbit de la declaració de x acabi al final del bloc creat per la sentència if i que l'alerta falli en un valor no definit. Però no ocorre així. El valor del alert és 213 perquè javascript no acaba els àmbits al final dels blocs.
Regles per establir un àmbit:
- 1. Les declaracions de variables estan en l'àmbit des del punt de declaració fins al final de la funció en la qual es declaren, amb independència de la incorporació del bloc
- 2. Les funcions amb nom estan en l'àmbit de tota la funció en la qual es declaren, amb independència de la incorporació del bloc.
- 3. Per als àmbits de declaració, el context global actua com una gran funció que inclou el codi de la pàgina.
Exercici 6
Observa el següent codi i respon:
function externa(){ var a = 1; function interna(){ /* no fa res */ } var b = 2; if(a ==1 ) { var c = 3; } } externa();
Quin és l'àmbit de (digues on comença i on acaba):
- externa
- a
- interna
- b
- c
Exercici 7
Utilitza el teu framework per comprovar l'exercici anterior. Comprova els àmbits de totes les variables i funcions en llocs estratègics del codi
Invocacions
Hi ha quatre maneres diferents per invocar a una funció, cadascuna amb les seves peculiaritats.
- 1. Com una funció, en la qual aquesta s'invoca de manera senzilla.
- 2. Com un mètode, que vincula la invocació a un objecte, habilitant la programació orientada a objectes.
- 3. Com un constructor, en el qual un nou objecte es fa realitat.
- 4. A través dels seus mètodes apply() o bé call()
Dels arguments als paràmetres de les funcions Si el nombre d'arguments i paràmetres és diferent, no hi ha error:
- Si hi ha mes arguments que paràmetres, els arguments de sobres no s'assignen als noms de paràmetres.
function qualsevol(a,b,c){} qualsevol(1,2,3,4,5,6); //4,5,6 no s'assignen a cap paràmetre.
- Si hi ha mes paràmetres que arguments, els paràmetres que no tinguin el seu argument corresponent s'estableixen com undefined
function qualsevol(a,b,c){} qualsevol(1); //b,c tenen el valor undefined
En totes les invocacions de les funcions es passen 2 paràmetres implícits (es passen en silenci i estan en el seu àmbit) : arguments i this.
- Arguments
Arguments és una col·lecció de tots els arguments que s'han passat a la funció. Té una propietat lenght que conté el numero de paràmetres que s'han passat. Els valors dels paràmetres es pot obtenir com en un array. Exemple: arguments[2] ens dóna el tercer paràmetre.
- This
És el context de la funció. En JAVA this és la instància de la classe en la qual es defineix el mètode. En Javascript no et confiïs. El paràmetre this no es defineix, com en Java, per com es declara la funció, sinó per com s'invoca.
Invocació com una funció
És la manera normal d'invocar a una funció en qualsevol llenguatge. Exemple:
function cridam(){}; cridam(); var unaltre = function(){}; unaltre();
Quan ho fem d'aquesta manera el contexte de la funció és el global. Aixó vol dir que la funció és una propietat del objecte window. Però donem per implícit aquest objecte en la seva crida. Realment, aquesta manera és la mateixa que la invocació com a mètode, ja que aquestes funcions són mètodes de l'objecte window.
Invocació com un mètode
Es produeix quan s'assigna una funció a la propietat d'un objecte. Exemple:
//es crea l'objecte anomenat 'o' var o = {}; o.nom_metode = funtion(){}; //es defineix una propietat anomenada 'nom_metode' i se li assigna una funció. //aquesta propietat la hem convertit en un mètode. o.nom_metode(); //crida al mètode.
Quan invoquem d'aquesta manera a la funció, l'objecte es converteix en el contexte de la funció, es a dir, el paràmetre implícit this correspon al objecte.
Exercici 8
Mostra amb un framework unitari qui és l'objecte del argument this en cada cas:
function unica(){return this;}; var replica = unica; var objecte1 = { clon = unica; } var objecte2 = { clon = unica; }
S'ha d'observar que el contexte canvia depenent de com s'invoca la funció. Pensa que la funció és la mateixa en tots els casos. Objecte1 i Objecte2 comparteixen la mateixa instància de la funció, fins i tot quan s'executa, la funció té accés al objecte que va invocar el mètode i pot realitzar operacions amb ell. Aquest és el principi de la programació orientada a objectes.
Invocació com constructor
Per invocar una funció com a constructor no té cap misteri. S'ha de posar la paraula new davant de la funció. El que té de interessant és el que passa quan ho fem:
- Es crea un objecte buit.
- Aquest objecte es passa al constructor com paràmetre this i d'aquesta manera es converteix en el contexte de la funció.
- En absència de qualsevol valor retornat de forma explícita, el nou objecte es retorna com a valor del constructor.
Que passaria si invoquem a la funció sense utilitzar la paraula new?
- doncs que no es crea l'objecte i, llavors, les propietats i mètodes que pugui haver pertanyen al objecte window.
Com sabem si una funció s'utilitza per crear objectes o son funcions normals?
- Doncs no hi ha una manera estàndard
- Per convenció si les funcions creen objectes llavors el nom de la funció comença amb lletra MAJÚSCULA.
function Cotxe(){ this.matricula = ""; } cridem a la funció d'aquesta manera: var cotxe1 = new Cotxe();
En aquest exemple, la propietat matricula pertany a l'objecte cotxe1. Si no haguéssim posat la paraula new el paràmetre this que s'utilitza dintre de la funció faria referència al objecte window. Com s'ha posat la paraula new el paràmetre this fa referència al nou objecte creat.