NF1 - Estructures definides pel Programador - Funcions
Contingut
Funcions
Comprovació i Depuració
Crear conjunts de proves efectius per al codi sempre és important, per això ho tractem ara, abans de continuar amb les funcions. En Javascript no solament ens trobem amb els típics problemes per garantir la qualitat sinó que també ens trobem amb obstacles a l'hora de determinar si el nostre codi funciona en tots els navegadors amb els quals hem decidit ser compatibles.
Hi ha dos importants enfocaments per depurar Javascript: el registre i els punts de parada. Tots dos són útils per respondre a la pregunta crucial, "Què està passant amb el meu codi?".
Registre
Les declaracions de registre, com les quals fem en executar console.log(), són part del codi (encara que sigui de forma temporal) i resulten pràctiques en un entorn multinavegador. Les consoles del navegador han millorat molt el procés de registre mes allà de la tècnica d'afegir una alerta. Podem escriure totes les nostres declaracions de registre en la consola i accedir a elles de forma immediata o amb posterioritat sense afectar al flux normal del programa, alguna cosa que no és possible amb alert().
El registre és perfecte per buscar quin pot ser l'estat de les coses mentre s'està executant el codi però, en algunes ocasions, volem detenir l'acció i fer un cop d'ull. Aquí és on apareixen els punts de parada.
Punts de parada
Detenen l'execució d'un comando en una línia de codi concreta, detenint el navegador. Això ens permet investigar sense presses l'estat de tot tipus de coses en el punt de parada, incloent totes les variables accessibles, el context i la cadena d'abast.
Generació de proves
Les bones proves exhibeixen tres importants característiques:
- Repetibilitat: Els resultats han de ser molt fàcils de reproduir. Les proves que s'executen en repetides ocasions sempre haurien de produir exactament els mateixos resultats. Les proves no depenen de factors externs com la xarxa o la *CPU.
- Simplicitat: Les proves han de centrar-se a comprovar un únic element. Hem de llevar el *CSS i l'HTML com sigui possible sense afectar la intenció del cas de prova.
- Independència: Les proves han d'executar-se en solitari. Cal evitar que els resultats d'una prova depenguin d'una altra.
Enfocaments per crear proves:
- Deconstructius: El codi existent es descompon per aïllar un problema, eliminant alguna cosa que no està relacionat amb la qüestió.
- Constructius: Comencem a partir d'un cas reduït ben conegut i creguem fins que som capaços de reproduir l'error en qüestió.
Exemple de cas de prova DOM emplear per comprovar JQuery:
<script src="dist/jquery.js"></script> <script> $(document).ready(function() { $("#test").append("test"); }); </script> <style> #test { width: 100px; height: 100px; background: red; } </style> <div id="test"></div>
Entorns de comprovació
Aquesta eina serveix a una necessitat única: mostrar els resultats de les proves, fent que sigui més fàcil determinar quins han sortit bé i quins han fallat. Els entorns de comprovació ens ajuden a aconseguir aquest objectiu sense haver de preocupar-nos per una altra cosa que no sigui crear les proves i organitzar-les en conjunts. Els entorns de comprovació única de Javascript solen proporcionar alguns components clau:
- un executor de proves,
- agrupacions de proves i
- aserveraciones.
Alguns ofereixen a més l'habilitat d'execució asincrónica.
QUnit
És l'entorn que va ser creat per provar jQuery. Ha sobrepassat les seves metes inicials i ara s'ha convertit en una utilitat independent. QUnit es va dissenyar bàsicament per ser una solució senzilla, proporcionant una API mínima però fàcil d'utilitzar. Característiques:
- API senzilla
- compatible amb la comprovació asincrónica.
- No es limita a jQuery
web: http://qunitjs.com/
Exemple d'ús:
Primer creem un còpia del codi a testar. Per exemple creem el fitxer exercici5.js on tenim la solució del exercici 5 de la unitat anterior. L'exercici consisteix a posar al revés un text donat.
--- Contingut del fitxer exercici5.js --- function posarReves(opcio, text) { var separador = " "; if(opcio == 0){ separator = ""; } return text.split(separator).reverse().join(separator); }
Segon creem un joc de proves per aquest exercici. Per exemple podem crear un fitxer anomenat jocProvesEx5.js El contingut del fitxer pot ser el següent:
test("Conjunt de Tests", function() { equal(posarReves("333", "hola a tots"), false); equal(posarReves("huksi", "hola a tots"), false); equal(posarReves(-2, "hola a tots"), false); equal(posarReves(0, "hola, a tots"), "stot a ,aloh"); equal(posarReves(0, "hola a tots"), "stot a aloh"); equal(posarReves("dead", "hola a tots"), false); equal(posarReves(1, "hola, a tots"), "tots a hola,"); equal(posarReves(1, "hola a tots"), "tots a hola"); });
Tercer creem el HTML on combinem el codi a provar, els tests i les llibreries de QUnit.
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html" charset=utf-8" /> <title>Tests per al exercici 5</title> <link href="qunit-1.12.0.css" type="text/css" rel="stylesheet" /> <script src="qunit-1.12.0.js"></script> <script src="jocProvesEx5.js"></script> <script src="exercici5.js"></script> </head> <body> <div id="qunit"></div> </body> </html>
Gràcies a aquest conjunt de proves podem veure que ens fa falta una funció de detecció d'errors més acurada sobre la variable opcio.
YUI Test
És un entorn de comprovació creat per Yahoo! Proporciona un nombre impressionant de característiques i funcionalitats que garanteixen la cobertura de qualsevol cas de comprovació única. Es distingeix per:
- Àmplia i exhaustiva funcionalitat
- És compatible amb la comprovació asincrónica
- Bona simulació d'esdeveniments.
web : http://yuilibrary.com/projects/yuitest/
JsUnit
És el més antic en termes d'edat de la base de codi i qualitat. Ve del popular entorn de comprovació Java JUnit per Javascript. L'entorn no s'ha actualitzat molt recentment i per això pot ser que no sigui la millor opció per treballar amb els navegadors moderns. web: https://github.com/pivotal/jsunit Existeix una versió que s'està implementant per donar suport als nous navegadors que es diu Jasmine: web: https://github.com/pivotal/jasmine